Politico: İran ile Savaş ABD Hazinesini Boşalttı

Politico bir raporda, ABD Hazine Bakanlığının yönetim ekibinin ortaya çıkan sorunlar nedeniyle küçüldüğünü yazdı.

TPolitico bir raporda, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’in İran’a karşı ABD tarihinde örneği görülmemiş düzeyde bir “ekonomik gazap” uygulama sözü verdiğini yazdı. Bu hamle, Bakan’ın giderek artan sorumluluklarından en yenilerinden biri olarak değerlendirilirken, yönetimi altındaki ekibin ise sürekli olarak küçüldüğü belirtiliyor.

Donald Trump’ın ikinci başkanlık döneminin başlangıcından bu yana, aralarında Bakan Yardımcısı, Hukuk Danışmanı, Üst Düzey Yaptırımlar Yetkilisi ve ABD Gelir İdaresi (IRS) Başkanının da bulunduğu, atamaları Senato onayına tabi 7 üst düzey Hazine yetkilisi bakanlıktan ayrıldı. Bazıları görevlerinde yalnızca birkaç ay kalan birkaç üst düzey yetkili daha hükümetten ayrıldı. Geçtiğimiz ay, Bessent’in İç Finans İşlerinden Sorumlu Kıdemli Yardımcısı Jonathan McKernan ve vergi alanındaki üst düzey yetkililerden Kenneth Kies görevlerinden istifa etti. Bessent ayrıca Haziran ayında üçüncü Özel Kalem Müdürünü atadı.

This ayrılıklar, Trump hükümetinin amacını “dünya tarihindeki en büyük koordineli ekonomik tecrit” olarak ilan ettiği bir dönemde, Bessent’in İran’a karşı yürütülen savaşta daha belirgin bir rol oynamaya hazırlandığı bir sırada gerçekleşiyor. ABD hükümetinin diğer kurumları da yönetimsel değişikliklerle karşı karşıya kalmış olsa da, Hazine Bakanlığındaki istifalar daha büyük bir önem taşıyor. Çünkü bakanlık, Trump’ın ekonomi alanındaki popülaritesinin en düşük seviyeye gerilediği bir dönemde, bir yandan savaş zamanında daha geniş sorumluluklar üstlenirken diğer yandan finansal piyasaların istikrarını korumada kritik bir rol oynuyor.

Ancak Bessent tüm bu meselelerle aynı anda ilgilenemiyor. Adının açıklanmasını istemeyen eski bir ABD hükümet yetkilisi, “Her şeye odaklanıyorsanız, aslında hiçbir şeye odaklanmıyorsunuz demektir” dedi. Yetkili, Hazine Bakanlığının odağını İran’a kaydırdığının netleşmesiyle birlikte, özellikle üst düzey yetkililerin ayrılma eğilimi göz önüne alındığında, ABD devlet borcu konusunda endişeli olan yatırımcıları yönetecek yetkin personeli çekmenin daha da zorlaşacağını ekledi.

Bu arada Bessent, aralarında güvenilir danışmanlardan oluşan küçük bir gruba her zamankinden daha fazla bel bağlıyor. Bunlardan biri, Terörizm ve Finansal İstihbarat Bakan Yardımcısı Vekili olarak İran’a yönelik politikalarda önemli bir rol oynayan Jean Lang. Lang, 2025’in başlarında hükümete katıldı ve öncesinde Bessent’in yönetimindeki KeySquare yatırım fonunda çalışıyordu. Lang’in ayrılmasının ardından, bölümün Senato onaylı yardımcısı John Hurley bu sorumluluğu üstlendi.

Hazine Bakanlığındaki iç duruma hakim üç kişinin verdiği bilgiye göre, toplu istifaların nedenleri farklılık gösteriyor. Kaynaklar, Trump hükümetinin yönetim önceliklerini yavaşlattığı düşünülen yetkililere ilgi göstermediğini söyledi. Farklı kurumlar arasındaki görüş ayrılıkları da bazı yardımcıların kenara çekilmesine neden olurken, bazılarının da bulundukları konumlar için uygun görülmediği belirtildi.

Buna karşılık üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, bu kişilerden bazılarının sadece hükümet dışında daha iyi iş fırsatları bulmuş olabileceğini ifade etti. Yetkili, bu yetkililerin birçoğunun uzun süredir görevlerinde olduğunu ve Wall Street’te de yüksek talep gören isimler olduğunu, bu nedenle bu seviyelerdeki görev değişimlerinin olağan bir durum olduğunu söyledi.

“Public Service Partnership” tarafından yapılan analize göre, Şubat 2025’ten Haziran 2026’nın sonuna kadar, Hazine Bakanlığında Senato onayı gerektirmeyen siyasi olarak atanmış en az 40 yetkili görevinden ayrıldı.

Bu ayrılıklar, Hazine Bakanlığının yeni vergi yasasının uygulanması ve devlet borcunun yönetilmesinden finansal kuruluşların denetimine, ekonomi diplomasisine, yapay zeka politikalarına ve yaptırımların uygulanmasına kadar çok geniş sorumluluklar üstlendiği bir dönemde yaşanıyor. Bu görev kümesi, bakanlık üzerinde ağır bir baskı oluşturuyor.

Bu yılın başlarında Bessent’in kıdemli yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra bakanlıktan ayrılan SMBC America Başekonomisti Joe LaVorgna, çıkan personel sayısına çok fazla odaklanılmaması gerektiğini, çünkü Hazine’nin halen son derece verimli çalışan bir kurum olduğunu söyledi. LaVorgna’ya göre personel sayısı azaldı ancak bu durum kalan personelden daha fazla yararlanılmasını sağladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Kush Desai de Bessent’in “Trump Hesapları” olarak adlandırılan planlar, finansal piyasaların güçlendirilmesi ve ticaret müzakereleri alanındaki performansını ö överek, bu başarıların Hazine Bakanlığındaki güçlü bir ekip olmadan mümkün olamayacağını belirtti.

Hazine Bakanlığı Sözcüsü de Bessent’in özel sektörün hızını, disiplinini ve hesap verilebilirliğini hükümete getirerek Trump’ın hedeflerini gerçekleştirmeye ve Amerikan halkının çıkarlarını sağlamaya odaklandığını açıkladı.

Hazine Bakanlığı son haftalarda yönetim ekibini güçlendirmeye çalıştı. Senato bu ayın başlarında Francis Brooke’u Bakan Yardımcısı, Erin Brown’ı Uluslararası İşlerden Sorumlu Bakan Yardımcısı ve Hunter McMaster’ı Finansal Piyasalar İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı olarak onayladı. Ancak bu atamalar, bakanlığın çeşitli birimlerinden üst düzey yetkililerin ayrılmaya devam ettiği bir döneme denk geldi.

Trump hükümetinin bir dizi askeri saldırının ardından İran’a ekonomik baskı uygulamaya odaklandığı bu dönemde Bessent, devam eden savaşın ana figürlerinden biri haline geldi.

Trump Çarşamba günü “görülmemiş bir ekonomik savaş ve tecridin” başladığını duyurdu ve ülkelerden İran ile ticaret ve bankacılık ilişkilerini durdurmalarını istedi. Trump, İran ile iş birliğine devam eden ülkeler için “devasa ekonomik sonuçlar” vaat etti.

 

Bu Haberi Paylaş
Yorum Bırakın