Dışişleri Bakanı bugün, İran’a yönelik “ekonomik operasyon başlatma” tehdidinin Amerikan kamuoyunun dikkatini ülkedeki iç mali krizlerden başka yöne çekmeyi amaçladığını belirterek; başarısız politikaları sürdürmekte ısrar etmenin yalnızca daha fazla başarısızlık getireceğini ve İranlıların düşmanlığına yol açacağını vurguladı.
Seyyid Abbas Irakçi, bugün (Perşembe) 20 Ağustos’ta ABD Başkanı Donald Trump tarafından dile getirilen İran’a yönelik ekonomik operasyon tehditlerine tepki göstererek, “Başarısız politikaları sürdürmekte ısrar etmek yalnızca daha fazla başarısızlık getirecek ve İranlıların düşmanlığına yol açacaktır” dedi.
Dışişleri Bakanı sözlerine şöyle devam etti: “İran’a karşı ‘ekonomik operasyon başlatma’ tehdidi, gerçekte Amerikan kamuoyunu ülkedeki iç mali krizlerden, yani ABD’deki rekor seviyedeki borçlar ve banka faizlerindeki baş döndürücü artıştan uzaklaştırma amacı taşımaktadır.”
Diplomasi kurumunun başı X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Başarısız politikaları sürdürmekte ısrar etmek yalnızca daha fazla başarısızlık getirecek ve İranlıların düşmanlığına yol açacaktır” diye yazdı.
Irakçi ayrıca, “ABD’nin ekonomik terörünün küresel ekonomiyi ve dünya genelindeki ülkelerin milli egemenliğini tehdit ettiğini” kaydetti.
ABD Başkanı Donald Trump, bugün sabaha karşı İran’a karşı ekonomik savaş başlatıldığını duyurmuş ve resmi Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı tarihteki “en yıkıcı ekonomik operasyonu” başlattığını iddia etmişti.
Trump açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı: “Şimdiye kadar hiç kimse İran İslam Cumhuriyeti’ne bir anlaşma yapması için benden daha iyi bir fırsat vermedi. Ne yazık ki bu fırsatı değerlendiremediler. Bu nedenle bugün, şimdiye kadar herhangi bir ülkeye karşı uygulanmış en yıkıcı ekonomik operasyonu ilan ediyorum!”
ABD Başkanı ayrıca, “Finans kuruluşlarının, şirketlerinin, havalimanlarının veya devlet kurumlarının İran’a herhangi bir şekilde destek sağlamasına izin veren her ülkenin ağır ekonomik sonuçlarla karşı karşıya kalacağını duyuruyorum” şeklinde konuşmuştu.
