Yemen’de çatışmalar tırmanırken ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ülkesinin Saudi Arabistan’a yardım edip etmeyeceğine yönelik soruya “Bir savunma ve güvenlik anlaşmamız ve gereklerini yerine getirme niyetindeyiz” yanıtını verdi.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Washington’ın Suudi Arabistan ile olan ilişkilerine dair açıklamalarda bulunurken Rubio, Yemen ve bölgedeki gelişmelerle ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Açıkçası Suudiler Ensarullah saldırılarına uğradı… ve kendilerini savunma hakları var.”
‘Bunun gerçekleşmesini bekliyorduk’
Rubio, Yemen’deki Ensarullah ile yaşanan çatışmalar sırasında Riyad’dan gelebilecek olası bir yardım talebine değinerek, ABD’nin Suudi Arabistan ile olan güvenlik anlaşmasına sadık kalacağını belirtti.
İzlanda’nın Reykjavik kentinde konuşan Rubio, Washington’ın krallığa yardım edip etmeyeceğine dair bir soru üzerine, “ABD’nin Suudi Arabistan ile bir savunma ve güvenlik anlaşması var ve biz bu anlaşmanın gereklerini yerine getirme niyetindeyiz” dedi.
ABD Dışişleri Bakanı ayrıca, Suudi Arabistan destekli paralı Yemen güçleri tarafından yürütülen operasyonlarının bir noktada gerçekleşmesinin beklendiğini ifade etti.
Rubio sözlerine şöyle devam etti: “Suudiler, Ensarullahın oradaki boğaza yakın bölgeyi kontrol etmesini kesinlikle istemiyor. Söz konusu bölge bir Ensarullah taarruzu sonucunda ele geçirilmişti ve bu da ona karşı bir karşı hamle niteliğinde. Bunun gerçekleşmesini bekliyorduk ve şu anda yaşanan da bu.”
