Afganistan’tan Trump’ın Tehdidine Yanıt

Afganistan yönetiminin Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden Zakir Celali, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformu hesabından Trump’ın ülkedeki Bagram Hava Üssü’nü geri almak istediği açıklamasıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Celali, “Afganistan ile ABD’nin birbirleriyle etkileşime ihtiyaçları var ve karşılıklı saygı ile ortak çıkarlara dayalı ekonomik ve siyasi ilişkiler kurabilirler ancak ABD’nin Afganistan’ın herhangi bir bölgesinde askeri varlık bulundurmasına gerek olmadan.” ifadesini kullandı.

Afgan halkının tarih boyunca hiçbir ülkenin askeri varlığını kabul etmediğine dikkati çeken Celali, bu hususun Başkan Trump’ın ilk döneminde, Şubat 2020’de Washington yönetiminin Taliban ile imzaladığı Doha Anlaşması’nda yer aldığını hatırlattı.

Trump, İngiltere’ye düzenlediği resmi ziyaretin son gününde düzenlediği basın toplantısında, Afganistan’daki Bagram Hava Üssü’nün önemine işaret ederek, “Orayı geri almaya çalışıyoruz, oraya ihtiyacımız var. O üssü geri istiyoruz. Üssü istememizin nedenlerinden biri, buranın Çin’in nükleer silahlarını ürettiği yerden bir saat uzaklıkta olması.” demişti.

Trump, daha önceki açıklamalarında da eski Başkan Joe Biden yönetimini, Bagram Hava Üssü’nü Çin’in kontrolüne terk etmekle suçlamıştı.

Bu Haberi Paylaş
Yorum Bırakın