Reisi’nin Suriye Ziyareti Ne Anlama Geliyor?

GİRİŞ: 06.05.2023 10:39      GÜNCELLEME: 06.05.2023 10:39
Rasthaber -  İran Cumhurbaşkanı Ayetullah İbrahim Reisi, Suriye savaşı başladığı 2011’den sonra Şam’a gerçekleştirdiği ziyareti ne anlama geliyor?

İran, Suriye savaşı başladığı ilk günden itibaren ABD, AB ve Siyonist İsrail’in başını çektiği emperyalist cepheye karşı Suriye hükümetinin yanında yer almış ve 12 yıldır süren direnişle bu savaştan başarılı çıkmasında önemli bir rol oynamıştır.

12 yıllık süreçte ABD, AB ülkeleri, Siyonist İsrail, Batı Asya’daki Arap ülkeleri, Türkiye ve kurup her türlü desteği verdikleri terör örgütleri Suriye’yi dört bir taraftan kuşatıp her türlü baskıyı uygularken İran başta bölgedeki direniş ekseni grupları ve Rusya’yı Suriye’ye çekmiştir.

İran’ı bölge ve dünya için bir tehdit unsuru göstermeye çalışan ABD, Arap ülkeleri ile Siyonist rejimi Abraham anlaşmaları altında normalleştirmeye çalışırken Arap ülkelerinin güvenliğini sağlayacağı sözleri vererek, Arap ülkelerine silah satarak bu ülkeleri sömürdü. Fakat bölgede yaşanan Irak, Suriye, Yemen savaşlarında, Libya ve Sudan iç çatışmalarında ve bölgesel gelişmelerde Arap ülkelerinin hiçbiri başarı elde edemediği gibi büyük güvenlik ve ekonomik kayıplar yaşadılar. Siyonist rejimle normalleşme ve ABD’den silah alıp, ABD askerlerinin ülkeye konuşlanmasının kendilerini koruyamadığı gibi İran, Irak, Suriye, Lübnan ve Filistinli direniş gruplarının yer aldığı direniş cephesi üyelerinin birbirine yaklaşarak güçlerini arttırdığını gören Arap ülkeleri ABD ve Siyonist İsrail’in maşası olmaktan kurtulmak, kendi güvenliklerini ve kalkınmalarını sağlamak için bölgesel barışın olması gerektiğini kabul ederek Suriye ile normalleşme yolunu tuttular.

Suriye’yi Arap Birliği’nden dışlayan, Suriye’deki silahlı bölücüleri destekleyen BAE, Bahreyn, Ürdün, Cezayir, Tunus ve Suudi Arabistan şimdi Suriye’deki temsilciliklerini yeniden açarken Suriye’yi Arap Birliği’ne davet etmeye hazırlanıyorlar. Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu Gayt, yaptığı açıklamada; Esad’ın Suriye savaşını kazandığını, Suriye’nin Arap Birliği’nden çıkarılmasının doğru olmadığını ve kendisinin Esad ile görüşerek Suriye’nin birliğe yeniden davet edileceğini açıkladı. Yine son günlerde Ürdün’ün başkenti Amman’da Ürdün, Suudi Arabistan, Mısır, Irak ve Suriye dışişleri bakanlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda; Suriye hükümetinin desteklendiği ve Suriye’nin iç işlerine yabancı müdahalesinin durdurulması konusunda anlaşmaya varıldığı açıklandı.

Batı Asya’nın Arap ülkeleri arasında bunlar yaşanırken, 7 yılın ardından Çin’in arabuluculuğu ile Suudi Arabistan ve İran normalleşmesi gerçekleşti. Bu olay bölgede ve dünyada şok etkisi yarattı. Bütün dünya İran’a karşı Siyonist rejimle Suudi Arabistan’ın normalleşmesini beklerken ABD’ye diskalifiye edilerek İran-Suudi Arabistan anlaşması gerçekleşti. Ardından Bahreyn-İran ilişkileri yeniden başladığı duyuruldu.

Ve işin bir diğer kritik noktasını ise Suriye-Türkiye normalleşmesi oluşturuyor. Suriye savaşının başında ABD’nin yanında yer alarak Beşar Esad hükümetini yıkmaya çalışan, Suriye’deki silahlı bölücü örgütleri himaye eden ve ülke güvenliğini sağlamak söylemiyle Suriye topraklarına giren Türkiye, Suriye’de zaferin Esad’ın ve direniş cephesinin olduğunu kabul ederek normalleşme yolunu tuttu. Astana sürecinde dolaylı olarak Suriye hükümetiyle görüşen Türkiye, Erdoğan’ın; devletler arasında hiçbir zaman siyasi diyalog veya diplomasi kesip atılamaz Suriye ile daha ileri seviyede adımları temin etmemiz gerekiyor. Bu adımları atmak suretiyle, tüm bölgede yani İslam dünyasının bizim komşularımızla olan bu bölgesinde inşallah birçok oyunu biz bozarız açıklamasıyla önce istihbarat bakanları sonra savunma bakanları ve dışişleri bakanları seviyesinde doğrudan görüşmelere başladı. Moskova’da gerçekleşen görüşmeye İran, Türkiye, Rusya ve Suriye temsilcileri katıldı.

Bölgede ve Suriye özelinde yaşanan gelişmelerin ışığında İran Cumhurbaşkanı Ayetullah İbrahim Reisi, Suriye’ye iki günlük bir ziyaret gerçekleştirdi ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la yaptığı görüşme sonrası iki ülke arasında 15 anlaşma imzalandı. İki ülke arasında imzalanan anlaşmadan daha çok Reisi’nin ziyareti önemliydi. Şöyle ki iki ülke zaten stratejik ortaklık seviyesinde en üst düzey ilişkilere sahip durumdalar. Fakat Reisi’nin ziyareti Arap ülkelerinin ve Türkiye’nin savaşı direniş cephesinin kazandığını kabul edip Suriye ile anlaşmaya başladıkları bir dönemde yapması ile tüm dünyaya savaşın kazananı biziz denilmiştir.

Ayrıca İbrahim Reisi’nin Şam’da Filistin Direniş Hareketi Liderleri ile görüşmesi de ayrı bir anlam ifade etmektedir. Suriye savaşı başladığında Esad hükümetine karşı tavır alan Filistinli gruplar bugün İran’ın önderliğinde Esad’la birlikte Siyonist rejime karşı mücadele etmekteler. Reisi’nin Filistinli liderlerle görüşmesi açık bir şekilde Siyonist rejim ve Siyonist rejim savunucularına Filistin direnişinin de kazanacağını söylemekte.

Son olarak Reisi’nin Şam ziyaretiyle İran’ın ve direniş cephesi paydaşlarının bölgedeki zaferi kesinleşmiştir. ABD ve yancıları bu savaşı kaybetmiş ve direnişin gücünü kabullenmişlerdir diyebiliriz./tesnim

YORUMLAR

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM