Suudi Arabistan’ın El-Kaide’nin Sadık Evladı ile Şüpheli İlişkileri

GİRİŞ: 08.01.2025 12:15      GÜNCELLEME: 08.01.2025 12:15
Rasthaber -  Suriye’deki isyancıların kökeni El-Kaide’ye dayanmaktadır. El-Kaide’nin özellikle Suudi Arabistan olmak üzere bölgedeki Arap ülkeleriyle olan ilişkilerinin geçmişine bakıldığında, bu iki taraf arasında dikkate değer çatışmalar görüldüğü ve bu durumun Suriye krizini daha da derinleştirdiği anlaşılmaktadır. 

Ebu Muhammed el-Colani’nin geçmişi, her şeyden önce El-Kaide’de aranmalıdır. El-Kaide, 1988 yılında Usame Bin Ladin tarafından kurulmuş bir terör örgütüdür. Zamanla bu grup, bölgedeki diğer ülkelere yayılmış ve Irak ile Suriye’ye kadar ulaşmıştır. El-Colani, 2003 yılında Irak’a gitmiş ve El-Kaide Irak (AQI) örgütünün üst düzey üyelerinden biri olmuştur. 

Siyonist gazete Times of Israel, 2013 yılında el-Colani hakkında bir raporda şu ifadeleri kullanmıştır: 

“El-Colani o kadar gizemlidir ki kimse onun gerçek adının ne olduğunu kesin olarak söyleyemez. Irak güvenlik yetkilileri, onu El-Kaide’nin üst düzey liderlerinden biri olarak tanımlamışlardır. El-Colani ayrıca El-Kaide Irak’ın ana lideri olan Ebu Musab el-Zerkavi’nin yakın çevresindendir. El-Colani, bir süre Amerikan hapishanelerinde kalmıştır. Hapisten çıktıktan sonra askeri faaliyetlerine devam etmiş ancak bu kez Ebu Bekir el-Bağdadi’nin yanında yer almıştır. El-Colani, bir süre sonra Suriye’ye gitmiş ve 2012 yılında El Kaide’nin bir kolu olarak Nusra Cephesi'ni kurmuştur. Bu terör örgütü, el-Colani’nin liderliğinde genişlemiştir. IŞİD’in el-Bağdadi liderliğinde kurulmasının ardından El-Colani, El-Kaide’nin ikinci lideri olan Eymen ez-Zevahiri’ye bağlılık yemini etmiştir."

Şam’ın isyancılar tarafından ele geçirilmesinden sonra, El-Colani ve Amerikan medyası, onun El-Kaide’den ve onun ideolojisinden uzaklaştığını ve değiştiğini iddia etmeye çalışmıştır.

İngiliz haber ajansı Reuters, şu iddiada bulunmuştur: 

“El-Colani,  Nusra Cephesi'ni kurmadan önce El-Kaide için Irak’ta savaşmıştır, ancak El-Colani ve Tahrir el-Şam açık bir şekilde değişmiştir. Artık eskisi kadar katı değillerdir.” 

Reuters, El-Colani’den alıntı yaparak şunları yazmıştır: 

“El-Colani, masum insanları öldürmeye karşı olduğunu ve terörist olarak adlandırılmanın adaletsiz olduğunu söyledi. El-Culani, grubunun Batı için hiçbir zaman bir tehdit oluşturmadığını belirtti. ‘Tekrar ediyorum, El-Kaide ile iş birliğimiz sona ermiştir’ dedi.” 

Middle East Eye internet sitesi bu konuda şunları yazmıştır: 

“Zaman geçtikçe El-Kaide etiketi, Nusra Cephesi'ne fazlasıyla yapışmıştı ve El-Colani, El-Kaide’nin cihat ideolojisinden uzaklaşmaya ve uluslararası meşruiyet kazanma arzusunu ifade etmeye başladı. Tahrir el-Şam, IŞİD veya El-Kaide gibi bir hilafet kurma niyetine sahip değildir.”   

Ancak el-Colani’nin fiili eylemleri, onun ve Tahrir el-Şam’ın El-Kaide’den ayrılmadığını göstermektedir. Örneğin, yakın zamanda El-Kaide ve Nusra Cephesi'nin hâkimi olan ve Suriyeli kadınları sokaklarda idam eden Şadi el-Veysi, el-Colani’nin hükümetinde adalet bakanı olarak atanmıştır.

Ancak soru şu ki, El-Kaide'nin El-Colani ve Tahrir el-Şam'a ait olması Suriye'yi nasıl etkiliyor?

İç meseleler ve Suriye halkına yönelik muameleler bir yana, bu grubun ve bağlılarının Batı ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar tarafından terörist olarak ilan edilmesi bir yana; bölgedeki Arap ülkeleri de El-Kaide ile iyi bir ilişkiye sahip değil.  Bu ülkeler arasında önemli oyunculardan biri olan Suudi Arabistan da yer alıyor.

Amerikan düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nün raporuna göre, "2004 yılında El-Kaide ile Suudi Arabistan Krallığı arasında ölümcül çatışmalar yaşandı." Suudiler, El-Kaide ile çatışmayı terörizmle mücadele başarısı öyküsü olarak göstermeye çalıştılar.

2003 yılında da El-Kaide'nin Suudi Arabistan'a yönelik doğrudan saldırısı önemli kayıplara yol açtı.

Körfez bölgesindeki diğer önemli Arap oyunculardan Birleşik Arap Emirlikleri de El-Kaide'yi terörizm ve tehdit olarak tanımlamıştır.  BAE Dışişleri Bakanlığı, "Birleşik Arap Emirlikleri her tür terörizmi şiddetle kınar" açıklamasında bulundu. Bu açıklamada IŞİD ve El-Kaide terörist örgütler olarak gösterildi.

Genel olarak, Suriye şu anda çeşitli bölgesel oyuncuların çekişme alanı haline geldi ve El-Colani her iki tarafa da çekiliyor. Ancak onun ve ekibinin El-Kaide geçmişi bu anlaşmazlıkları daha da karmaşık hale getiriyor.

YORUMLAR

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM