Amerika'nın Kızıldeniz'deki Skandalı

GİRİŞ: 01.05.2025 08:48      GÜNCELLEME: 01.05.2025 08:48
Rasthaber -  Yemen silahlı kuvvetleriyle girdiği çatışma sonucu Kızıldeniz'de düşen bir ABD F-18 savaş uçağı, gerek Yemenlilerin doğrudan ateşiyle olsun gerek dolaylı, bu savaşta önemli bir gelişmeyi temsil ediyor ve Amerikalıların macera arayışında daha ağır bir bedel ödemeye hazır olmaları gerektiğini gösteriyor.

Pazartesi günü, ABD Donanması alışılmadık bir şekilde Kızıldeniz'de bir F-18 savaş uçağının düşürülüp batırıldığını haber verdi. Bu savaş uçağı, en modern, son derece gelişmiş ve çok yönlü Amerikan savaş uçağı türlerinden biri olarak kabul ediliyor ve 67 milyon dolardan fazla değere sahip.

ABD F-18 savaş uçağının Kızıldeniz'de düşürülmesinin öneminin boyutları

Bu gelişmiş Amerikan savaş uçağının çeşitli hikaye ve hipotezlere rağmen düşmesi veya düşürülmesi, ABD kuvvetleri ile Yemen silahlı kuvvetleri arasında 40 günden uzun süredir devam eden deniz savaşında yeni bir gelişmeyi temsil ediyor.

Bu gelişme göz önüne alındığında: ‘Amerikan’ın anlatılarında USS Harry Truman uçak gemisinden düşen F-18 hakkında ne gibi boşlukların olduğu’ ve uçağın kendi kendine düşmüş olması ya da düşürülmüş olması fark etmeksizin bu olayın donanmada büyük skandala yol açmasına rağmen ‘ABD’nin bunu neden hemen kabul ettiği’ gibi sorular akıllara geliyor.

ABD'nin Kızıldeniz'de gelişmiş savaş uçağının düştüğünü kabul etmesinin önemi; Yemen silahlı kuvvetlerinin Amerikan kuvvetleriyle çatıştığını ve Harry Truman uçak gemisine karşı bir operasyon düzenleyeceğini duyurup Amerikan gemisini Kızıldeniz'in kuzeyine çekilmeye zorladıklarını vurgulamasından saatler sonra gelmesinde gizli.

Bu arada, Yemen Yüksek Siyasi Konseyi başkanı Mehdi el-Meşat'ın geçen hafta ABD gemisi Harry Truman'ın bu ülkenin Yemen'e yönelik saldırganlığının ilk haftalarından bu yana bu geminin yeterli hazırlıklara sahip olmadığını duyurduğunu belirtmek gerekir.

Amerika’nın Anlatılarındaki Karmaşa ve Çelişkiler

İlk anekdot, ABD Donanması'nın uçak gemisinde bir olay meydana geldiğine dair açıklama yapmasıyla ilgili. Açıklamada, bir römorkör ve bir F-18 savaş uçağının gemiden denize çakılması sonucu bir denizcinin hafif yaralandığı belirtilmiştir.

Bu yanıltıcı açıklamada, ABD Donanması olayı bağlamından uzaklaştırmaya çalışmıştır. F-18 savaş uçağının düştüğü uçak gemisinin adı belirtilmemiş, sadece savaş uçağının battığı, bu olayın bir kaza olduğu ve henüz araştırıldığı kısaca belirtilmiştir.

En önemlisi, ABD Donanması açıklamasında Yemen’in ateş açtığından bahsetmekten imtina etmiştir ve savaş uçağının rutin bir olay sırasında düştüğü belirtilmiştir.

Ancak bu anlatının seyrinde önemli bir değişiklik yapan Amerikan ve Arap medya kuruluşları, Amerikan yetkililerine atıfta bulunarak, F-18'in uçak gemisi Harry S. Truman'dan Yemen’in açtığı ateşten kaçmak için manevra yaparken düştüğünü aktarmıştır.

Bu açıklama, ABD Donanması'nın gizlemeye çalıştığı şeyin boyutunu ortaya koymuş ve Yemen’in açtığı ateşe atıfta bulunarak, kazanın Yemen güçleriyle bir çatışma sırasında meydana geldiğini ve ABD Donanması'nın iddialarının aksine bir kaza olmadığını kabul etmek zorunda kalmalarına sebep olmuştur.

ABD Donanması tarafından sunulan öncekinden daha ikna edici bir diğer anekdot ise yine içeriği eksik olmasına rağmen 22 Aralık 2024'te Kızıldeniz'de başka bir ABD F-18'inin düştüğü benzer bir olayı hatırlatıyor. O zamanlar Amerikalılar bu olayın kaza olduğunu iddia ettiler ancak Yemen silahlı kuvvetleri sözcüsü Yahya Seri, ABD savaş uçağının Yemen ateşiyle düşürüldüğünü defalarca vurguladı.

Ancak ABD Donanması'nın, eksik olarak da olsa, savaş uçağının Kızıldeniz'e düştüğünü kabul etmek zorunda kalmasının sebebine gelince: Bir yandan Donald Trump liderliğindeki ABD hükümetinin gerçeği bu ülkenin kamuoyundan tamamen gizleyemediğini fark etmesi, diğer yandan Amerikalıların bu skandalı çabucak kabul etmesinin Yemenlilerin muhtemelen sunacağı gerçek anlatının etkisini azaltmayı amaçlamasıdır.

Yemenlilerin Kızıldeniz'de ABD F-18 savaş uçağının düşmesine ilişkin anlatısı

Amerikalıların Kızıldeniz'de F-18 savaş uçağının düştüğünü kabul etmesi, Yemen silahlı kuvvetlerinin ABD uçak gemisi Harry S. Truman ve ona eşlik eden askeri teçhizatla bir çatışmaya girdiklerini duyurduktan ve Amerikan gemisinin ortak bir operasyonda bir dizi füze ve insansız hava aracı tarafından hedef alındığını ve geri çekilerek Kızıldeniz'in kuzeyine doğru bulunduğu yerden uzaklaşmak zorunda kaldığını açıklamasından saatler sonra geldi.

Bu, askeri bağlam, herhangi bir gözlemcinin Yemen operasyonlarının ateşinin Amerikan savaş uçağının düşürülmesiyle doğrudan veya dolaylı olarak ilişkili olduğunu düşünmesi için yeterli kanıttır.

Bu bağlamda, Yemen’in el-Mesire ağı, Amerikan’ın açıklamalarına karşılık olarak, ülkenin Savunma Bakanlığı'ndaki bir kaynağa atıfta bulunduğu haberinde, Kızıl Deniz’de Yemen silahlı kuvvetleri ile Harry Truman ve ona eşlik eden ekipman arasında çatışma çıktığına dair yeni bilgiler sağladı.

Bu Yemen savunma kaynağı, Truman'ın son çatışmada doğrudan vurulduğunu reddetmedi ve Truman'ın operasyon yerinden ayrılmak zorunda kaldığını belirtti. Yemenlilerin USS Truman ile çatışmada gerçekleştirdiği son operasyonlar, birkaç saat süren ve önceki çatışmalardan farklı olarak yeni taktiklere ve ağır ateş gücüne dayanıyordu. USS Harry Truman, füze ve insansız hava aracı saldırılarının sürekli baskısı altında geri çekilmek ve konuşlanma yerinden uzaklaşmak zorunda kaldı.

Bu operasyonun taşıdığı birkaç mesaj var: Birincisi, Tuğgeneral Yahya Seri’nin de belirttiği gibi, ABD'nin Yemen'e yönelik askeri baskısı, sivilleri hedef alması ve onlara karşı işlenen suçların tırmanması, ters etki yaratıyor ve karşılıklı bir tepkiye yol açıyor.

İkincisi, Kızıl Deniz’de ABD F-18 savaş uçağının düşürülmesi, Yemen operasyonunun baskısını ve USS Truman'ı Yemen’in ateşinden korktuğu için denizde dolaşmaya ve keskin bir dönüş yapmaya zorlayacak kadar etkili olduğunu ortaya koyuyor.

Bu operasyon ayrıca; Yemen askeri yeteneklerinin düşman saldırılarından etkilenmediğini ve Yemen’in sürprizlerinin birbiri ardına ortaya çıktığını gösteriyor.

Son Yemen operasyonunun ABD'ye verdiği zarar sadece bir F-18 savaş uçağıyla sınırlı kalmadı, aynı zamanda Harry S. Truman ve kargo uçağına da zarar verdi. Bu savaş uçağının düşürülmesi ayrıca, ABD Deniz Kuvvetleri unsurlarının Kızıldeniz'de 40 günden fazla süredir yaşadığı kafa karışıklığı ve yıpranma düzeyini de gösteriyor.

Buna göre gözlemciler; Yemenlilerin düşmanı yıprattığını ama asla yorgun düşmediklerini ve bu nedenle Trump yönetiminin, İsrail adına Yemen'e karşı giriştiği bu beyhude ve tehlikeli maceradaki hesaplarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini belirtiyor.

Öte yandan çeşitli Amerikan şirketlerinin hesaplarına göre bu Yemen’e karşı yürütülen bu saldırıların maliyeti 40 gün içinde 3 milyar dolara ulaştığını vurgulayan gözlemciler, Trump yönetiminin Yemen'in

Siyonist rejime karşı operasyonlarını sona erdirmesinin tek yolunun Gazze Şeridi'nde kalıcı bir ateşkes sağlamak ve bu şeridin ablukasını kaldırmak olduğunu belirtiyorlar.

Öte yandan çeşitli Amerikan şirketlerinin hesaplarına göre bu Yemen’e karşı yürütülen bu saldırıların maliyeti 40 gün içinde 3 milyar dolara ulaştığını vurgulayan gözlemciler, Trump yönetiminin Yemen'in Siyonist rejime karşı operasyonlarını sona erdirmesinin tek yolunun Gazze Şeridi'nde kalıcı bir ateşkes sağlamak ve bu şeridin ablukasını kaldırmak olduğunu belirtiyorlar/tesnim

YORUMLAR

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM