RASTHABER- Hırvatistan, Romanya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve Bulgaristan’ın 2012 yılı itibariyle Batı Asya’ya bir milyar pound silah satışı gerçekleştirdikleri bildirildi.
AK-47 tüfekleri ve birçok roket atarların yer aldığı bu silah ve askeri teçhizatların Türkiye, Suudi Arabistan ve Ürdün’e gönderildikleri belirtildi.
Daily Express gazetesinde yer alan haberde Avrupa tarafından satılan bu silahların IŞİD’e gönderildiği belirtilirken Balkan hattı üzerinden gerçekleştirilen bu silah sevkiyatının BM raporuna göre yasa dışı olduğunu belirtildi.
Uluslararası Af Örgütü Silahları Koruma Başkanı Patrick Vilcon, terör örgütlerinin sistematik bir şekilde organize ettiği silah ticaretinin insan hakları için büyük tehdit oluşturduğunu belirterek; “Terör örgütlerine yönelik organize edilen bu silah sevkiyatları uluslararası kurallara aykırıdır ve hızlı bir şekilde sonlandırılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Bu zamana kadar Avrupa Birliği içerisinde sadece Suud rejimine silah satışı yapan Hollanda, Suud rejiminin insan haklarına aykırı politikaları nedeniyle silah sevkiyatını durdurduğunu açıkladı.
Hollanda temsilciler meclisi geçtiğimiz Mart ayında Suud rejiminin Yemen’e yönelik zalimane işgalini gerekçe göstererek Suudi Arabistan’a yönelik silah satışını durdurduğunu ilan etmişti.
