Yeni Azerbaycan Partisi’nin (YAP) 8. Kurultayı’nda konuşan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in dış ideolojik müdahalelere ilişkin dile getirdiği sert ifadeler, doğrudan Türkiye’ye yönelik diplomatik bir uyarı olarak değerlendiriliyor.
“Azad Söz”ün haberine göre Cumhurbaşkanı Aliyev, kurultaydaki konuşmasında ülkenin ideolojik bağımsızlığını özellikle vurgulayarak şöyle dedi:
“Bizim ideolojik alanımız yabancı unsurlardan, yabancı etkilerden arındırılmalıdır. Bu aynı zamanda bizim dış politika stratejimizdir. Dış politikamızı öyle oluşturuyoruz ve bundan sonra da öyle oluşturmalıyız ki hiç kimse işlerimize müdahale etmesin. Kimsenin yardımına da ihtiyacımız yok, himayesine de. İslam dayanışmasının güçlendirilmesi için ne kadar büyük çaba gösterdiğimizi ve burada da birleştirici bir rol oynadığımızı herkes çok iyi biliyor. Hem tarihimiz ve bugünümüz hem de siyasi adımlarımız ve imkânlarımız buna olanak sağlıyor.”
Bu açıklamanın arkasında, son dönemde Türkiye kamuoyunda Azerbaycan’a yönelik artan rahatsızlık ve eleştirilerin bulunduğu belirtiliyor. Nitekim Türkiye tarafında, Azerbaycan’daki okullarda başörtüsü yasağıyla ilgili atılan adımların yanı sıra BM Genel Kurulu’nda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun konuşması sırasında Azerbaycan heyetinin salonu terk etmemesi de ciddi eleştirilere konu olmuştu.
Bu gerilim ortamında birkaç gün önce Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İlham Aliyev’i telefonla aradı. Telefon görüşmesinde özellikle bu hassas konuların gündeme getirildiği ve Erdoğan’ın rahatsızlığını dile getirdiği tahmin ediliyor.
YAP kürsüsünden yapılan konuşma, Aliyev’in resmî Ankara’nın bu eleştirilerine ve nasihat niteliğindeki tutumuna karşı açık şekilde sınır çizdiğini gösteriyor. “Kimsenin yardımına ve himayesine ihtiyacımız yok” açıklaması, metindeki yoruma göre Türkiye’ye yönelik açık bir cevap niteliğinde: Azerbaycan’ın ne iç düzenlemelerine ne de İsrail’le yürüttüğü dış politika çizgisine hiç kimse müdahale edemez.
