İstanbul açıklarında peş peşe meydana gelen mikro depremler endişeye neden olurken Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, sarsıntıların büyük deprem habercisi olmadığını belirterek, “Adalar fayı yaşlı ve ölü bir faydır, buradan büyük deprem çıkmaz” dedi.
İstanbul açıklarında peş peşe meydana gelen mikro depremler “Büyük İstanbul depreminin habercisi mi?” sorusunu yeniden gündeme getirdi. Yer bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, sarsıntıların endişe verici bir duruma işaret etmediğini savunarak, “Adalar fayı yaşlı ve ölü bir faydır. Buradan büyük bir deprem çıkmaz” dedi.
Marmara Denizi’nde dün sabah saatlerinde başlayan ve saat 16.08’den sonra yoğunlaşan mikro deprem hareketliliği dikkat çekti. Büyükada açıklarında büyüklükleri 2,2 ile 3,2 arasında değişen sarsıntılar kaydedildi.
YouTube kanalında son depremleri değerlendiren Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, söz konusu hareketliliğin beklenen büyük İstanbul depremiyle ilişkilendirilmemesi gerektiğini ifade etti.
“İkincil fay kollarında meydana geliyor”
Üşümezsoy’a göre Büyükada’nın güneyinde kaydedilen küçük ölçekli depremler doğrudan Adalar fayı üzerinde değil, ana fayı güneyden kuzeye doğru kesen ikincil ve üçüncül fay kollarında gerçekleşiyor.
Bu fay kollarının yıkıcı bir deprem oluşturabilecek ölçekte stres biriktirme kapasitesine sahip olmadığını savunan Üşümezsoy, son hareketliliği bölgede daha önce meydana gelen stres aktarımının küçük ölçekli boşalması olarak değerlendirdi.
“1999’dan bu yana benzerleri yaşanıyor”
Mikro depremlerin yıllar önce hazırladıkları fay haritalarıyla uyumlu olduğunu belirten Üşümezsoy, bölgede 1999’dan bu yana benzer şekilde tetiklenen küçük depremlerin meydana geldiğini söyledi.
Son sarsıntıların olağan sismik süreç içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Üşümezsoy, kamuoyunda oluşan “İstanbul depremi geliyor” algısının gerçeği yansıtmadığını savundu.
Üşümezsoy, Adalar fayına ilişkin değerlendirmesinde ise “Adalar fayı yaşlı ve ölü bir faydır. Buradan büyük bir deprem çıkmaz” ifadelerini kullandı.
