Trump’ın Eski Savunma Bakanı: İran’a Karşı Daha Büyük Bir Hamleye Hazırlanıyoruz

Donald Trump’ın ilk hükümetindeki ABD Savunma Bakanı Mark Esper’a göre, ABD’nin İran’a yönelik saldırılarını durdurması, Washington’ın kendisini daha şiddetli saldırılara hazırlaması için verilen 48 saatlik bir mühletten ibarettir.

Trump’ın ilk hükümetinin Savunma Bakanı’na göre ABD, İran’a karşı “daha büyük bir (askeri) hamleye” hazırlanıyor.

Fox News sunucusu, “İran’daki askeri hedeflere yönelik yaklaşık iki hafta süren kesintisiz saldırıların ardından sakin bir gece geçirdik” diyerek Esper’a şu soruyu yöneltti: “Bu çatışmada şu an ne durumdayız?”

Mark Esper şu yanıtı verdi: “Başkan’ın İran’a yönelik saldırıları genişletmek üzere olduğumuz bir eşikteymişiz gibi görünüyor. ABD güçleri yeniden konuşlanırken, hazırlık yaparken, mühimmat ikmali gerçekleştirirken ya da buna benzer adımlar atarken; bu durum, savaşın başlangıcında gördüğümüzden daha büyük bir hamleye kendilerini hazırlamak için verilen 24 veya 48 saatlik bir mühlet ve mola olabilir.”

Eski ABD Savunma Bakanı, Trump hükümetinin İran’a yönelik ablukayı tırmandırarak bu ülkeyi ekonomik olarak “boğmasını” önerdi.

Esper şunları kaydetti: “Tabii ki o (Trump) ablukayı koruyor ve ben ablukayı deniz yolları olsun kara yolları olsun bu ülkeye giriş ve çıkış sağlayan tüm güzergahlara genişletmesini isterim. Tabii ki diplomasiye de kapı aralıyor; dolayısıyla bence bunlar, onları ciddi bir şekilde müzakere masasına geri getirmeye yönelik hamleleridir. Böyle bir şeyi başarıp başaramayacağını görmek bence umut verici.”

Fox News sunucusu mülakatın devamında, İran’ın “nükleer sahaları yeniden inşa etmeye” yönelik iddia edilen hareketliliklerini öne sürerek, “Bu adımlar sizin için ne kadar endişe verici?” diye sordu.

Esper şu yanıtı verdi: “Bunu yapmaya çalışmaları şaşırtıcı değil ve elbette füze kapasiteleri dahil konvansiyonel güçlerini, özellikle de balistik füzelerini, seyir füzelerini ve İHA’larını yeniden inşa etmeye çalışıyorlar; bu alanda etkili olduklarını da gösterdiler.”

Esper sözlerini şöyle sürdürdü: “Onlar (İranlılar) koz elde etmeye yönelik hamlelerine devam edecekler; bu yüzden her türlü gelir kaynaklarını kesmek adına (deniz) ablukasına gerçekten inanıyorum. Gelirleri olmazsa ordularını yeniden inşa edemezler, nükleer hırslarının peşinden gidemezler, vekil güçlerini —Hamas, Hizbullah veya Hutileri— destekleyemezler… Onları ekonomik açıdan elimizden geldiğince boğmamızı isterim.”

Esper, Washington’ın Riyad ile bir nükleer anlaşma yapabilmesi için Trump’ın Suudi Arabistan’a sunduğu “İsrail ile normalleşme” şartı hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

Esper şunları söyledi: “Her şeyden önce, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması (NPT) konusunda iyi bir duruş sergileyen Suudi Arabistan’ı takdir etmek gerekir. 1960’ların sonundan beri bu antlaşmaya taraftarlar… Uluslararası antlaşmalara göre bunu (barışçıl nükleer program) yapma hakları var ve uzun yıllardır bunun peşindeler… Bu yeni bir konu değil… Benim endişem, eğer bunu biz yapmazsak, o zaman bunu Çin ve Rusya ile yapacak olmalarıdır; ki bu ülkelere çok daha az güveniyorum ve kesinlikle o ülkelerin Orta Doğu’da böyle bir nüfuz alanı elde etmesini istemeyiz.”

farsnews.ir

Bu Haberi Paylaş
Yorum Bırakın