İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Hürmüz Boğazı konusunda Umman heyetinin Tahran’a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından bugün (Pazar, 26 Temmuz) gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bekayi, Cuma ve Cumartesi günleri Tahran’da İran ile Umman dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde birkaç tur görüşme gerçekleştirildiğini belirterek, iki tarafın, iki kıyıdaş devletin egemenlik haklarına saygı çerçevesinde Hürmüz Boğazı’nda gemi trafiğinin güvenli şekilde yönetilmesine yönelik ortak ilkeler ve operasyonel mekanizmalar hakkında görüş alışverişinde bulunduğunu söyledi.
Teknik ve siyasi temaslar sürüyor
Görüşmelerin faydalı geçtiğini ve bazı ilerlemeler kaydedildiğini vurgulayan Bekayi, Umman heyetinin Cumartesi akşamı Tahran’dan ayrıldığını ancak iki taraf arasındaki teknik ve siyasi istişarelerin devam ettiğini ifade etti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Hürmüz Boğazı’nın mevcut durumuna ilişkin bir soruya ise, boğazdaki deniz trafiğinde herhangi bir değişiklik olmadığını belirterek yanıt verdi.
Bekayi, daha önce 20 Temmuz’da düzenlediği haftalık basın toplantısında da, Umman ile ateşkesin ilk günlerinden itibaren sürekli temas halinde olduklarını ve iki kıyıdaş ülke olarak gerekli tedbirlerin alınması ve uygun mekanizmaların oluşturulması için iş birliği yürüttüklerini açıklamıştı.
İran Dışişleri Bakanı Seyyid Abbas Irakçi de kısa süre önce Umman’a bir ziyaret gerçekleştirerek Ummanlı mevkidaşıyla Hürmüz Boğazı konusunu ele almıştı.
Irakçi ayrıca 24 Temmuz Cuma günü Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi ile yaptığı telefon görüşmesinde Hürmüz Boğazı’ndaki durumu değerlendirdi. Görüşmede, bölgedeki son gelişmeler, İran Silahlı Kuvvetleri’nin ABD’nin İran’a yönelik saldırgan eylemlerine verdiği karşılıklı ve orantılı yanıtların ardından Hürmüz Boğazı ve Basra Körfezi’nde deniz güvenliği ile ticari gemilerin seyir durumu ele alındı. İki bakan ayrıca deniz taşımacılığı güvenliğinin korunmasının önemine dikkat çekerek, gerilimin tırmanmasının önlenmesi ve bölgede barış, istikrar ve güvenliğin sağlanmasına yönelik bölgesel iş birliği ve çözüm yollarını değerlendirdi.
