Rasthaber - ABD, Avrasya'yı hem ticari hem de askeri olarak birleşmeye zorlayarak, yanlışlıkla daha istikrarlı bir dünya düzeninin koşullarını yaratmış olabilir. Avrasya ulusları Amerikan karşıtı bir ittifakta bir araya geldikçe, sonunda askeri rekabet ve yağma yerine ekonomik, entelektüel ve manevi değişime bağlı daha barışçıl bir dünyanın ortaya çıkmasını kolaylaştıracak kalıcı bağlar kuruyor olabilirler.
Büyük Satranç Tahtası'nda Zbigniew Brzezinski, Amerikan tek kutuplu hegemonunun nihai jeostratejik kabusu hakkında spekülasyonlar yaptı: “Amerika'nın Avrasya'daki üstünlüğünü azaltmada en büyük jeopolitik paya sahip üç güç etrafında kurulan yeni bir 'antihegemonik' koalisyon”. Bu üç güç elbette Rusya, Çin ve İran'dır. Brzezinski, böyle bir gelişmenin “dünyanın önde gelen Slav gücünü, dünyanın en militan İslami gücünü ve dünyanın en kalabalık ve güçlü Asya gücünü bir araya getirerek güçlü bir koalisyon yaratacağını” gözlemledi.
Böyle bir ittifak, "her iki devletin siyasi elitleri arasında Amerika'nın tek küresel süper güç olarak ortaya çıkmasıyla ilgili kızgınlıktan yararlanarak ikili Çin-Rus bağlantısının yenilenmesini" gerektirecektir. Brzezinski 1997'de yazarken bu pek olası görünmüyordu çünkü kendi ifadesiyle böyle bir koalisyon ancak ABD üç ülkeyi aynı anda düşman edecek kadar aptal olsaydı gelişebilirdi.
Brzezinski, Amerikan dış politika seçkinlerinin aptallığını asla küçümsememesi gerektiğini bilmeliydi. Bunu Temmuz 2022'nin sonlarında (H. Zilhicce 1443) yazarken, neo-con önderliğindeki Batı, tam olarak Brzezinski'nin uyardığı şeyi yaparak stratejik intiharda bulunuyor: sadece Rusya'yı, Çin'i ve İran'ı aynı anda düşmanlaştırmakla kalmıyor, aynı anda kitlesel olarak düşmanlaştırıyor. Kaçınılmaz sonuç, Amerika'nın küresel liderliğe yönelik iddialarının er ya da geç çökmesi olacaktır.
Donald Trump yönetimindeki ABD, JCPOA'yı yırtarak ve General Kasım Süleymani'yi sahte bir barış teklifiyle Bağdat'a çektikten sonra suikasta uğratarak Tahran'a karşı sahip olduğu her türlü güvenilirliğini havaya uçurdu. ABD büyükelçiliğini işgal altındaki Kudüs'e taşımak, İsrail'in toprak hırsızlığını meşru saymak ve İran karşıtı Filistin karşıtı Şeytan Anlaşmalarına (seyyidna İbrahim aleyhisselam'a korkunç bir hakaret olarak “İbrahim Anlaşmaları” adını verdi) sponsor olmaktı. sadece pastanın üzerine krema. Bu eylemlerden sonra İran'ın, Rusların dediği gibi ABD'nin anlaşmaya muktedir olmadığı gerçeğiyle yüzleşmekten başka seçeneği yoktu.
Aynı sıralarda ABD, Wuhan'a COVID-19 ile saldırdı ve yanlışlıkla (?) küresel bir salgın başlattı. Bu, 2017 ve 2018'de Çin'e yönelik şüpheli Amerikan biyo-saldırılarının ardından, Trump'ın hararetli ticaret savaşının ortasında Çin et arzını büyük ölçüde azalttı. Wuhan'dan patladıktan hemen sonra, COVID şüpheli bir şekilde Kum'a 3600 mil sıçradı ve ABD'nin General Süleymani'yi öldürmesinden sadece haftalar sonra İran'ın siyasi ve dini liderliğini orantısız bir şekilde etkiledi. Rehber, İmam Seyyid Ali Hamanei neredeyse ABD'yi biyolojik bir saldırı düzenlemekle suçladı ve İran resmen Birleşmiş Milletler'e şikayette bulundu.
ABD'nin Wuhan ve Kum'a yönelik COVID biyolojik saldırısı, muhtemelen Çin karşıtı histeriyi teşvik etmek ve askeri tırmanışa giden yolda gerekli olacak tedarik zinciri ayrışmasını tetiklemek için suçu Çin'e atmak üzere tasarlandı. Çin liderliğinin unsurları, skoru bildiklerine dair pek çok ipucu bıraksa da, Pekin, pandemi “gönderene geri döndü” olarak utangaç oynamanın, resmi suçlamalar başlatmaktan ve erken bir sıcak savaşı zorlayabilecek iç öfkeyi ateşlemekten daha akıllıca olduğunu hesapladı.
Çin ve İran'ı böyle pervasızca kötü muameleyle kızdırırken, ABD'ye Rusya'ya iyi davranması tavsiye edilirdi. Bunun yerine neoconlar tam tersini yaptı: 2022 savaşını Rusya'ya Ukrayna üzerinden düzenlediler. 2014 Maidan darbesinde neocon tarafından yönetilen bir kukla hükümet kurduktan sonra ABD, NATO'nun silahlandırdığı ve eğittiği devasa bir "Ukrayna" ordusu kurdu ve 2022'nin başlarında onu Donbass ve Kırım'a saldırmak için gönderdi. Rusya'nın Minsk Anlaşmalarına saygı gösterme ve NATO'nun genişlemesine ilişkin sınırları müzakere etme talepleri, Rusya sınırlarındaki ABD-Ukrayna biyolojik savaş laboratuvarlarının şüpheli faaliyetlerini artırmasıyla acımasızca reddedildi. Bütün bunlar, Ukrayna'nın önleyici bir Rus işgalini tetiklemeyi amaçlıyordu ve başarılı oldu.
Rusya'ya karşı yürüttüğü vekalet savaşını kazanmak için ABD'nin Moskova'yı izole etmesi gerekiyor. Bu amaçla Rus enerji, bankacılık ve hammaddelerine yönelik yaptırımları devreye soktu. Washington'un yaltakçı Avrupalı vasalları, kendilerini Rus doğalgazından mahrum bırakarak ve böylece ekonomik intihar ederek uysalca itaat ettiler. Ancak dünyanın çoğu yaptırımlara meydan okuyor ve Çin ve İran başı çekiyor. ABD propaganda servisi Radio Free Europe'un kısa süre önce sızlandığı gibi, “Çin'in indirimli Rus petrolüne yönelik artan iştahı, Moskova'ya, ekonomisine yönelik sert Batı yaptırımlarının etkisini körelten güvenilir bir gelir kaynağı sağlayarak, onu Kremlin'in Ukrayna'daki savaşının önde gelen finansörü haline getirdi”. (Biden ABD politikasını bozarken Çin neden ABD emirlerine boyun eğsin? ABD'nin resmi olarak yarım asırdır Çin'in eyaleti saydığı Tayvan için Çin ile savaşa girmeye hazır olduğunu ilan mı ediyor?)
Bu arada İran İslam İnkılabı Rehberi, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 19 Temmuz'da ABD'yi Suriye'den çıkarmayı planlamak ve sonunda üç ulusun da Çin ile birlikte çalışarak ABD dışı bir alternatif ticaret ve güvenlik düzeni inşa etmek için bir Avrasya ortaklığı kurmasını planlamak üzere Tahran'a getirdi. El Cezire'ye göre “İki liderin (İmam Hamanei ve Putin) ayrıca ikili ilişkileri ve ABD dolarını ikili ticaretten kademeli olarak çıkarmayı görüştükleri bildirildi”. Rusya ve İran, doların küresel rezerv para birimi olarak aşınmasını hızlandırarak, Çin ve Şanghay İşbirliği Örgütü'ndeki diğer Avrasyalı ortaklarla birlikte, Washington'ın, dünyanın büyük bir kısmına yönelik askeri işgalini finanse etmek için kullandığı sınırsız para birimini basma yeteneğinin altını oyacaktır.
Yine Tahran konferansında Rusya, İran'ın gaz ve petrol sahalarını geliştirmeye 40 milyar dolarlık yatırımını açıklarken, iki lider ortaklaşa Rusya-İran-Çin ortak askeri tatbikatlarını genişletme planlarına devam etme konusunda anlaştılar (ki bunlar Washington'un "Monroe Doktrini"nin arka bahçesi olan Latin Amerika da dahil olmak üzere dünya çapında zaten gerçekleşmektedir). Çok kutuplu ittifakın Orta ve Güney Amerika'ya taşınması, ABD'nin yarımkürenin yarısındaki egemenliğini hiçbir zaman umursamayan Latin liderleri güçlendiren bir solcu seçim zaferleri dalgası eliyle kolaylaştırıldı.
Ve Türkiye, Biden'ın Tel Aviv ve Riyad'a yaptığı ziyaretlere sert bir tepki ortaya koyarak Tahran'da Rusya ve İran'a katılırken, Pakistan'ın İmran Han'ı Pencap'ta ezici bir seçim zaferi kazandı ve Pakistan halkının Nisan ayında Han'ı deviren ABD-IMF darbesini kabul etmeyi reddettiğinin sinyalini verdi. Diğer Orta Asya ülkeleri de Rusya-Çin-İran üçlü ittifakına dayalı yeni çok kutuplu eksene doğru yöneliyor.
Bu gelişmeler, Rusya'nın Ukrayna'da ABD'ye karşı kazandığı zaferle birlikte, “yeni Amerikan yüzyılı”nın 78 yıl erken sona erdiğini gösteriyor. 9/11/2001 darbesinde iktidarı ele geçiren ve Amerika'nın yumuşak ve sert gücünü bir dizi akıl almaz macerada çarçur etmeye başlayan Amerika'nın neoconlarının sınırsız küstahlığı, tüm ciddi stratejik düşünürlerin gördüğü kabus senaryosunu yarattı. Brzezinski de dahil olmak üzere, ne pahasına olursa olsun bu senaryodan kaçınmakta ısrar etmişti.
İronik olarak, Amerikalılar, kanlı, verimsiz savaşlar yürüterek dünyayı yanıltıcı bir şekilde geride bırakırken bile, yanlışlıkla dünya barışının zeminini hazırlıyor olabilirler. ABD, Avrasya'yı hem ticari hem de askeri olarak birleşmeye zorlayarak, yanlışlıkla daha istikrarlı bir dünya düzeninin koşullarını yaratmış olabilir. Ne de olsa Avrasya, “büyük satranç tahtasının” merkezi ve savaşa dönüşme eğiliminde olan toprak ve kaynaklar için rekabette sıfır noktasıdır. Avrasya ulusları Amerikan karşıtı bir ittifakta bir araya geldikçe, sonunda askeri rekabet ve yağma yerine ekonomik, entelektüel ve manevi değişime bağlı daha barışçıl bir dünyanın ortaya çıkmasını kolaylaştıracak kalıcı bağlar kuruyor olabilirler.