Avatar İmam Olur Mu?

GİRİŞ: 23.04.2022 17:56      GÜNCELLEME: 23.04.2022 17:56
Rasthaber -  Yeni dünya düzeni diyoruz, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, tek devlet, tek millet, tek cinsiyet ve tek tip insan diyoruz ve insanın da eski değerinin kalmadığı, servis dışı olduğu bir dünyaya gidiyoruz dereken bizlerin neyin beklediğini söylemiyoruz, açıklamıyoruz ve kendimizde ona göre hazırlamıyoruz. Bu gelişmeleri kabul etmek veya etmek o apayrı bir konu fakat şu anda bizim yaşadıklarımız ortada. Öylesine bir döneme girdik ki artık yapay zekâ hayatımızın bir parçası oldu farkında bile değiliz ve birçok işimizi onunla yapıyoruz. İlk önce cep telefonlarında kullanıyorduk şimdi evimizin her yerine girdi, mutfakta, salonda, banyoda, yatak odamızda her yerde o var, işimizi kolaylaştırıyor, alışverişlerimizde artık onla yapıyoruz, resmi veya özel herhangi bir kurumla işimiz olunduğunda çaldığımız ilk kapı yapay zekâ kapısı oluyor, bize cevap veriyor, kandıramıyoruz, verdiğimiz doğru cevaplarla işlerimiz çözüyor, kısaca hayatımızın vaz geçilmez bir parçası, patronu oldu daha kısacası bizler onun kölesi olduk.

Yapay zekâ bir üst sınıfa geçiyor, o ise “METAVARS” dünyası fakat ona girmeyeceğim. Ama Metavars öncesi hazırlık/alıştırma dönemini yaşıyoruz. Mesela Avrupa'da; hasta olduğumuzda doktora gitmemize gerek kalmadı artık oluşturulmuş aplikasyonlarla evinizde bilgisayarınızla yapa zekâ (avatar) doktora gidiyorsunuz, derdinizi anlatıyorsunuz, size reçetenizi veriyor eğer durumunuz vahimse size hastane randevusu veriyor, ambulans çağırarak acile gönderiyor bunu bir örneği, Ülkemizdeki e-Nabız. Bu birçok meslekler için gereçli, Büyük mağaza zincirlerinde insan kasiyerler yavaş yavaş kaldırılıyor, Birçok orta sınıf hotellerde artık insan resepsiyonist yok, e-mağazalar, internet bankacılığı, e-devlet, e-mağazalar, e-hastaneler, vs.… iyi bilmeliyiz ki e = yapay zekâ= avatar ana kartı.

Yapay zekâ (avatar), inanç konusunda ileri seviyede imamların/ alimlerin yerine soruları cevaplıyor, birçok sorularımızı artık imamlara değil internet üzerinden “şeyhe Google” efendiye soruyor ve sorulara bir fetva makamı gibi çok detaylı (ayet, hadis & tarih) cevaplar alıyoruz. Öylesine ki hali hazırda hangi müştehit takip ediyorsanız onun yapay zekâ Blok'unu (facebook, twitter, instgram, vs) takip edebiliyorsunuz, çok yakın zamanda 5G’nin yerleşimiyle direk avatarı ile konuşacak ve sorularınıza cevap bulacaksınız o zaman karşımızda önemli bir soru çıkıyor;

Halihazırda Cami imamlığı yapmamak haricinde!  Müslümanları yönlendiren yapay zekâ artık cebimizde, evimizde her an bizimle beraber ve üstelik kibirli de değil. Böyle bir gelişime karşında alimlerimiz ne yapıyor ve ne yapmayı düşünüyor?  Kendilerine bir avatar seçerek güncellemeyi mi düşünüyor? Fakat şöyle bir sorun var, İnsanlar kendi oluşturdukları avatara tüm büyük müçtehitlerin fetva kitaplarını yükleyip, bir alimde daha alim hata müçtehit olabilirler ve o zaman alimlerimiz (imamlar) bizlerin sadece cenaze namazımı kıldıracak?

Metavars sadece bir oyun olarak ele almamak gerekir, biliyoruz ki Metavars dünyası bildiğimiz insanlığı ve dünyasını yok etmekte buna karşın sadece yapay zekâ (avatar/Metavars) eleştirmek bu sorunu çözmez çünkü toplumlar yukarda örneklerini verdiğimiz gibi bu yönde baya (kullanır) yol almış durumda, aksine bu tip bir refleks insanları alimlerden/imamlardan kısacası dinden daha da çok uzaklaştırır. Yapay zekâ, kabul edelim ya da etmeyelim bizlerin arzusuyla hayatımızın önemli parçası olmuş, söylendiği gibi sadece yeni nesil yapay zekayı kullanmıyor, 50 yaş üzeri insanlar da yapa zekayı kullanmakta ve yaşlıların hayatını kolaylaştırdığı gibide gençleştirecek. Dolaysıyla yapay zekâ (avatar/metavars) dünyasını eleştirmesi en kolayı ve de yanlış olur. Yukarda açıkladığım gibi zaten bizler tarafından da kullanılıyor üstelikte vazgeçilmez olmuş. Yapılması gereken buna karşı yapıcı bir cevap ile birlikte yönlendirici bir aksiyon üretmek olmalıdır. Hepimiz, Google ve benzeri arama motorların “yapay zekâların” kullanmakta ve sorulara da cevap bulmaktayız, dolayısıyla Alimlerimizin bu konuda ki bakış açılarını yapıcı ve yönlendirici olarak güncellemeleri şarttır. Çünkü Alimlerimiz Peygamber vekilleri, insanlara hakikat yol gösteren toplumun öncüleridir.

Acaba Suni avatar imam veya Şia avatar imam olur mu? Bu Avatar imamların tartışmaları sakin, ciddileşmeden, kavga etmeden, kan dökmeden mi olur dersiniz?

Kendi yaşadığım (çoğumuzun yaşadığı da olabilir) fakat bir farklı bir konudaki anekdotu anlatacağım, Arabamızla giderekken yol tarifini yapan bir GPS Navigatör kullanıyoruz, yapay zekanın sesi bir bayan, sağ dön, düz git, 2. çıkıştan çık, … vs., yol tarif ederekken eşim bana; “bak bu kadını sorgusuz sualsiz nasıl dinliyorsun! ama beni hiç dinlemiyorsun” diyerek espri yaptı. Bende bilinçli olarak navigatör dinlemedim düz gittim ve o ses, “tekrardan yolunuzu hesaplıyorum” dedi. Bende Eşime; “bak, ben onu dinlemediğim zaman benimle kavga edip küsmüyor, bana çözüm öneriyor” demiştim. Tabi bu işin bir esprisi, fakat gerçek daha çok farklı. Bu tip aplikasyonu birçok yerde farklı alanlarda kullanılmakta dolayısıyla akla gelen soru şu; Yapay zekayı programlayan firmalar kendi “kin ve nefretlerin” (beyaz kolonyal ırkçı duygularını) program yazılımına yüklüyorlar mı?

Ne yazık ki evet, Bunu bir örneği ABD yaşandı, Amazon Firması işe alacağı elemanları yapay zekâ ile seçmekteydi fakat görünen o oldu ki Yapay Zekâ (avatar)  Irkçı bir tutum içinde seçim yapıyor, siyahları ve kadınları genellikle iş almıyordu, Aynı aplikasyonu FBI da kullanıyordu, fakat Aplikasyonun yüklemesin yapanlar (erkek ve ırkçı) kendi hislerini Yapay zekâya (avatarlara) aktarmışlardı. Daha sonra bu aplikasyonun kullanılması ABD’de kanunen yasaklandı. (Tabi kâğıt üzerinde, bu konu ilgili “CODED BIAS- Algoritma & Discrimination” dokümanteri ya da “Kartal'ın gözü” adli filmi izleyebilirsiniz.

Neticede, Yapay zekâ Alim/imamların da yerini alacak ve imamlara gerek kalmayacak. Bu yapay zekanın alimlere karşı olduğundan dolayı değil fakat yeni düzende “Haram & Helal” ortadan kalkacak ve Avatarların cinsiyeti olmayacak, unisex (tek cinsiyet) ve ya herhangi bir varlık da olabilecek, insanların sosyal yaşantıları artık bizlerin bildiği, organik, biyolojik, fiziksel, sıcak olmayacak her şey virtuel (görsel) olacak, aslında insanoğlu yaşantısının bir kopyasını görsel dünyada oluşturma yolunda ve bu dünyada sadece imamlara değil bir çok mesleklere yer olmayacak çünkü herkes her istediği olabilecek.  Konun daha iyi anlaşılması için Matrix filimin seyretmeyenler için seyretmesini tavsiye ederim.

“Ne olursa olsun”, “yok bu kadarda olmaz”, “müsaade etmeyeceğiz”, “Allah'ında bir hesabı var” ve birçok şey diyebiliriz. Bu kurgu (Metavars), Allah'ı biz hesabımıza katmayarak onun hali hazırda alt yapısını âşık olmuşçasına kullanırken kendini göstererek geliyor. Bizlerin bu gelişime karşısındaki çözümü veya aksiyonu ne olacak?  “Helal ve Haram” tanımının olmadığı Matevers dünyasında İlahi İnancın yeri ne olacak?

Mustafa Kemal TASPINAR

YORUMLAR

REKLAM