Rasthaber - ABD halihazırda Rusya, Çin, İran ve bağımsızlık isteyen diğer tüm güçlere karşı önleyici bir Üçüncü Dünya Savaşı yürütmektedir. İran'a ve dostlarına, çoğu gizli olmak üzere sayısız yolla sürekli saldırıyorlar. Aslında bir başka açıdan bakıldığında ABD boy ölçüşemeyeceği bir Rusya-Çin-İran bloku ile savaşmak gibi pek de gıpta edilemeyecek bir konumda.
İsterseniz bir çizgi film dövüş kulübü hayal edin. Şu anki şampiyon, en azından kendi zihninde, kırmızı, beyaz ve maviye bürünmüş iri yarı, acımasız bir adam. Ne yazık ki halsiz, yaşının çok ötesinde ve bunama nöbetlerine maruz kalıyor. Sahne adı Sam Amca.
Sam'in en iyi iki rakibi de ayıdır: vahşi bir Rus boz ayısı ve devasa bir Çin pandası. Boz ayı zayıf, acımasız ve çok serttir: köşeye sıkıştırıldığında çok büyük zararlar verebilir. Panda görünüşte yumuşak huyludur ama her yıl daha da büyümeye devam eder. Çok yakında devasa panda pençesini indirip Sam'i bir böcek gibi ezebilecek, hem de hiç uğraşmadan.
Sam ne yapmalı? Önce bir ayıyla, sonra diğeriyle mi savaşmalı? Ya da sadece emekli olup emekli maaşını almak için hayatta mı kalmalı?
Ya da şu potansiyel trajikomik sona ne dersiniz? Yaşlılık aptallığının tadını çıkaran ve kibrinden kafayı bulan Sam göğsünü yumruklar, küstahça ültimatomlar verir ve iki ayıyla birden ringe çıkmakta ısrar eder.
Çizgi film dövüş kulübü izleyicilerinin ayılara bahis oynamaları tavsiye edilir.
Jeopolitik elbette karikatürize edilmiş stereotiplere indirgenemez. Ancak Amerikan imparatorluğunun liderleri öylesine pervasızca akılsızca, komik derecede aptalca kararlar alıyorlar ki yarattıkları gösteri Tom ve Jerry ya da Roadrunner'ın bir bölümünü andırıyor. Ve tüm yanlış kibirli düşünceleri arasında, Rusya ve Çin'i aynı anda askeri bir yenilgiye uğratma fantezileri en çılgınca olanı olabilir.
Uygun bir şekilde, süregelen fiyaskodan sorumlu düşünce ekolü -neo-muhafazakarlık- karikatürize edilmiş iyi adam-kötü adama karşı eğlencelerinin bir hayranı tarafından kurulmuştur. Paul Wolfowitz'in akıl hocası Leo Strauss, basitleştirilmiş iyi-kötü filmlerini, özellikle de beyaz şapkalı bir kahraman ile siyah şapkalı bir kötü adamın yer aldığı Western filmlerini severdi. Strauss, aralarında Wolfowitz'in de bulunduğu öğrencilerine, kitlelerin beynini yıkamak için bu tür melodramatik basit anlatıları kullanmayı öğretirken, Makyavelist güç arayışını kendilerine sakladı.
1990'ların başında, Soğuk Savaş sona erdiğinde ve uluslararası barış eli kulağında göründüğünde, Wolfowitz neredeyse tek başına bunun böyle olmamasını sağladı. 18 Şubat 1992'de Wolfowitz, ABD hükümetinin Savunma Planlama Kılavuzu adlı bir iç belgesini yayınlayarak Wolfowitz Doktrini olarak bilinen ve ABD'nin ebediyen dünyanın tek süper gücü ve üniter gezegensel hegemonu olarak kalmakta ısrar edeceğini ortaya koydu:
İlk hedefimiz, eski Sovyetler Birliği topraklarında ya da başka bir yerde, daha önce Sovyetler Birliği'nin oluşturduğu tehdide benzer bir tehdit oluşturacak yeni bir rakibin yeniden ortaya çıkmasını önlemektir. Bu, yeni bölgesel savunma stratejisinin altında yatan başlıca düşüncedir ve herhangi bir düşman gücün, kaynakları birleşik kontrol altında küresel güç yaratmaya yetecek bir bölgeye hakim olmasını önlemeye çalışmamızı gerektirir.
Wolfowitz'in stratejik doktrini, İsrail'in meşhur Oded Yinon'un Batı Asya'yı balkanlaştırma planının küresel eşdeğeriydi. Batı Asya uluslarını zayıf ve parçalanmış halde tutmaya çalışan İsrailliler gibi, Soğuk Savaş sonrası neocon yönetimindeki ABD de tüm dünyanın zayıf ve parçalanmış kalmasını sağlamaya çalışmaktadır.
Ancak 11 Eylül 2001'deki "yeni Pearl Harbor" aldatmacasından sonra İsrail, Rusya Vladimir Putin yönetiminde gücünü yeniden inşa ederken ve Çin otuz yıldır çift haneli ekonomik büyümeyle süper güç statüsüne doğru ilerlerken bile Batı Asya'ya saldırmak ve onu geriletmek için ABD ordusunu ele geçirmeyi başardı.
2015 yılında Rusya, İran ile güçlerini birleştirecek ve Suriye'yi hedef alan ABD güdümlü bir rejim değişikliği girişimini engelleyecek kadar güçlenmişti. Medya, o zamandan beri neocon propagandacıların ana "topuğu" (profesyonel güreşte kötü adam için kullanılan terim) olarak hizmet eden Putin'e siyah bir şapka taktı.
Ancak Putin çizgi filmin kötü adamı olarak gösterilirken, dünyanın yükselen 2 numaralı gücü ve Amerikan emperyal hegemonyasına yönelik başlıca tehdit Çin'dir. 2020 yılına gelindiğinde Çin'in ekonomisi, satın alma gücüne göre ayarlanmış haliyle, Amerika'nınkinden %20 daha büyüktü. Küresel üretimdeki payı ise %35 gibi çarpıcı bir orana ulaşarak ABD'nin payından neredeyse üç kat daha büyük hale geldi.
ABD, gerçekte İsrail için İslam'a karşı bir Küresel Savaş olan Terörle Küresel Savaş rüyasından uyandığında, Wolfowitz'in nihai kabusuyla karşı karşıya kaldı: Rusya ve Çin gibi iki yeni rakibin (yeniden) ortaya çıkmasının yanı sıra, Siyonizm ve emperyalizme karşı hala güçlü duran güçlü bir İran. Bu noktada, daha akıllı Amerikan liderleri kibirli tek taraflılıklarını terk eder ve çok kutuplu bir dünyada kendilerini "eşitler arasında birinci" olarak kabul ettirmeye çalışırlardı.
Ancak Amerikan siyasi kültürü kaçınılmaz bir şekilde kibirlidir ve o zamana kadar iktidara iyice yerleşmiş olan neoconlar, aralarındaki en kibirlilerdir. Neoconların işgali altındaki Washington, kazan-kazan çözümleri aramak ya da bir rakibi diğerine karşı kullanmak yerine, Rusya, Çin ve İran'ı aynı anda azami ölçüde düşmanlaştırmaya karar verdi.
Bunun öngörülebilir sonucu, bu üç ülkenin kontrolden çıkmış Amerika'nın yarattığı tehdide karşı giderek daha fazla bir araya gelmesi ve zorlu diplomatik ittifaklar ve askeri savunmalar oluşturması oldu. Buna karşılık Amerikalılar da giderek daha tedirgin ve dengesiz davranışlar sergilemeye başladılar. ABD'nin Ukrayna üzerinden Rusya'ya karşı kışkırttığı savaş, Nordstream boru hattının imhası, ABD'nin Çin ve İran'a yönelik olası COVID biyolojik saldırısı ve İran'ın büyük generali Kasım Süleymani'nin öldürülmesi, büyük bir gücün olgun liderliğinden değil, sarhoş bir ergenden beklenecek türden vandalca eylemlerdi.
ABD halihazırda Rusya, Çin, İran ve bağımsızlık isteyen diğer tüm güçlere karşı önleyici bir Üçüncü Dünya Savaşı yürütmektedir. Ancak bu savaş, en azından bu yazı yazıldığı sırada, büyük ölçüde gizli ve inkâr edilebilir durumda. Amerikalılar Rusya ile savaşanın kendi vekilleri olan "Ukrayna" olduğunu iddia ediyorlar. Wuhan'a bir viroloji enstitüsü yerleştirdiler ve bunu Ekim 2019'da ABD'nin gerçekleştireceği varsayılan biyolojik saldırıdan Çin'i sorumlu tutmak için kullandılar. Ve İran'a ve dostlarına, çoğu gizli olmak üzere sayısız yolla sürekli saldırıyorlar.
2024 yazından itibaren ABD'nin Rusya'ya karşı savaşı her geçen gün daha az gizli hale geliyor. ABD kontrolündeki NATO ittifakı, savaşı gerçekte kimin yürüttüğünü itiraf etme konusunda giderek daha da yüzsüzleşiyor ve Putin'in kırmızı çizgilerini aşma konusunda giderek daha da pervasızlaşıyor. ABD'nin stratejisi, (önce Rusya'yı yok etmek, Çin'i izole ve Amerika'nın insafına terk etmek) giderek daha fazla askerileşti ve herkes için giderek daha açık hale geldi. ABD-Rusya arasında topyekûn bir silahlı savaş kaçınılmaz olmasa da giderek daha fazla düşünülebilir hale geliyor.
Bu şekilde olmaması gerekiyordu. ABD, Ukrayna savaşını Rusya'nın ekonomisini çökertmek ve Rusya Federasyonu'nun dağılmasına yol açmak için düzenledi. Ancak dünya Sam Amca'nın yaptırım fermanlarına uymayı reddetti ve Rusya şaşırtıcı derecede dirençli olduğunu kanıtladı.
Rusya'nın elindeki en büyük koz elbette Çin. Pekin, Rusya'nın kaybetmesine izin veremeyeceğini çünkü sıranın Çin'e geleceğini biliyor; tıpkı Rusya ve İran'ın 2015'te Suriye'nin kaybetmesine izin veremeyeceklerini, aksi takdirde sıranın kendilerine geleceğini bildikleri gibi. Dolayısıyla Çin, ABD-NATO saldırısı karşısında Rusya'nın gücünü korumasına yardımcı olmak için müthiş ekonomik ve teknolojik gücünü kullanıyor.
Böylece Amerikan liderliği kendisini, toplam nüfusu, GSYİH'si, askeri potansiyeli, kaynak tabanı, üretim üssü ve teknolojik zekası, kendini vazgeçilmez ulus ve tek süper güç olarak ilan eden ABD'nin boy ölçüşemeyeceği bir Rusya-Çin-İran bloğuyla savaşmak gibi pek de gıpta edilemeyecek bir konumda buldu. ABD, pervasızlığı ve küstahlığıyla Rusya, Çin ve İran'ı ölümcül düşmanlar haline getirdi ve sonra da onları birbirlerinin kollarına itti. Bu da yetmezmiş gibi, Gazze'deki Siyonist soykırıma topyekûn destek vererek, Amerikalılar tüm dünyayı dehşete düşürdü ve liderlik etme konusundaki yetersizliklerini açıkça ortaya koydu.
Zaman Amerikalıların yanında değil. Her geçen gün NATO'nun küresel GSYİH'deki payı azalmakta, Rusya'nın Ukrayna karşısındaki konumu güçlenmekte ve askeri teknoloji Amerika'nın uçak gemileri ve hava savunması gibi eski avantajlarını giderek daha fazla kullanılmaz hale getirmektedir. Ve Gazze'de soykırımın devam ettiği her gün, Amerika'nın baş küresel hakem olarak algılanan meşruiyetine dayanan yumuşak gücü bir darbe daha alıyor.
ABD, stratejik durumu daha fazla aşınmadan Rusya ve Çin ile topyekûn bir savaş başlatarak tek kutuplu imparatorluğunu kurtarmaya çalışacak mı? Küresel çapta felakete yol açacak böyle bir savaş çoğu insanın sandığından daha yakın olabilir. ABD'nin Rusya'nın nükleer erken uyarı üslerine yönelik üstü kapalı saldırıları ve Tayvan'ın hayali bağımsızlığının her zamankinden daha küstahça desteklenmesi gibi son derece pervasız hamleler her zamankinden daha hızlı bir şekilde gerçekleşiyor.
Rusya ve Çin'e karşı girişilecek bir Amerikan sıcak savaşı intihar olacaktır. Rusya'nın kaynakları, askeri teknolojisi, deneyimi ve stratejik derinliği, Çin'in endüstriyel gücüyle birleştiğinde, gerilemekte olan ABD imparatorluğunun ve NATO vekillerinin zayıflayan gücüne, zayıflayan iradesine ve miadını doldurmuş silahlarına üstün gelmektedir.
Kevin Barrett